X Voorscholen - Algemeen

Algemeen

VOORSCHOOL : Een school vóór de basisschool?
 


Op de voorscholen in de Baarsjes staat spelen voorop!
Een voorschool is een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf dat met een educatief programma werkt. Dit betekent dat peuters in hun spel zó gestimuleerd worden, dat ze zich zo breed mogelijk kunnen ontwikkelen. Zelf initiatieven nemen en zelfredzaamheid vergroten zijn belangrijk binnen de verschillende programma's. In de Baarsjes zijn alle peuterspeelzalen voorscholen. Er zijn ook enkele kinderdagverblijven die met een voorschoolprogramma werken.


Voor wie
De voorschool is voor alle kinderen van 2 ½ tot 4 jaar.
Voordat een kind naar de basisschool gaat is het belangrijk dat een kind zich prettig en veilig voelt in een groep kinderen. Naast het leren rekening houden met elkaar, worden kinderen met uitdagende materialen gestimuleerd in hun spel. Voor kinderen die meertalig worden opgevoed is het een goede manier om beter Nederlands te leren. De voorschool bereidt kinderen goed voor op de basisschool.


Wat

  • Kinderen kunnen naar hartenlust spelen in de verschillende speelhoeken van de voorschool. Ze knutselen, maken muziek, lezen samen prentenboeken en nog veel meer.
  • De opbouw van het programma geeft kinderen de nodige structuur; ze weten wat ze kunnen verwachten. Hierdoor wordt het zelfvertrouwen gestimuleerd en staan peuters meer open voor nieuwe ervaringen
  • De voorschool werkt nauw samen met een basisschool en is meestal ook gevestigd in hetzelfde gebouw. Beide werken met hetzelfde programma, waardoor de overgang naar de basisschool voor het kind makkelijker wordt.
  • Kinderen komen 4 ochtenden of middagen per week naar de voorschool. In overleg zijn er ook andere mogelijkheden.
  • Op iedere groep zitten maximaal 15 kinderen met 2 leidsters, zodat er voldoende aandacht en begeleiding voor ieder kind is op zijn/ haar niveau.
  • Ouders / verzorgers spelen een belangrijke rol op de voorschool. Er wordt regelmatig besproken hoe met een kind gaat. Ze worden goed op de hoogte gehouden over het programma op de voorschool en doen mee met de groep van hun kind.

Voor geïnteresseerden download hier het pedagogisch werkplan van de voorscholen.


Informatie en inschrijving voorscholen

  • Dagelijks op de voorscholen
  • Op dinsdag en donderdag tussen 13.30 en 15 uur in het Ouder-en-Kindcentrum (GGD), Magalhaensplein 2
  • Op maandag, dinsdag en donderdag tussen 09.30 en 15.00 uur in Buurtcentrum De Tagerijn, Balboastraat 18, tel. 589 33 00.

De voorschool is GRATIS in de Baarsjes !